Bolesti kičmenog stuba

Bolesti kičmenog stuba

Kičmeni stub je najznačajniji faktor u očuvanju uspravnog položaja tela. Kičma je centralni potporni sistem tela, skelet – koštani deo je osnova, zglobovi dozvoljavaju pokrete, a mišići ih realizuju. Mišići održavaju vertikalni položaj kičme, omogućavaju njegove pokrete i štite kičmeni stub.

Diskus hernia

Na kičmeni stub pripojeno je 140 mišića koji su svakodnevno izloženi velikom radu. Ukoliko mišićni balans nije ujednačen u dužini i snazi, njihovo naprezanje, kod iznenadnog okretanja trupa, naglog savijanja, mogu izazvati napetost, čija je posledica jak bolni grč, izmeštanje fasetnog zgloba ili čak može dovesti do diskus hernie. Snaga mišića koji drže naše telo je veoma bitna i ona utiče na naše držanje, našu posturu. Loše držanje je jedan od najvažnijih razloga nastanka bola u leđima, prevashodno bola u krstima.

Između kičmenih pršljenova nalaze se diskusi, elastični nosači težine koji obezbeđuju pokret u svim pravcima. Diskusi su mekani, mogu se rastezati, amortizovati i ublažiti opterećenje. Međutim, i ti pritisci bi i dalje bili veliki da mišići koji ne samo što kičmi pomažu u kretanju, već svojom napetošću, tonusom umanjuju opterećenje kičme. Diskusi su smešteni između pršljenskih tela, oni amortizuju pokrete kičme, i zovemo ih još i vodenim jastucima zbog velikog procenta vode. Zaštitu im daju ligamenti koji su postavljeni sa strane.

Bez diskusa koštani segmenti naše kičme ne bi bili u stanju da izdrže napor koji je neophodan za njeno funkcionisanje. Diskus se sastoji iz unutrašnjeg mekanog dela (nucleus pulposus) i spoljašnjeg fibroznog prstena (annulus fibrozus). Diskusi brzo stare, dolazi do biohemijskih promena, najpre u mekanom, a zatim i fibroznom delu prstena. Diskus gubi visoki sadržaj vode, menjaju se njegova mehanička svojstva, gubi elastičnost. Sve ovo dovodi do promena, dolazi do sekvestracije, cepanja i promena u nukleusu, fibrozni prsten postaje krt, pa kroz oslabljen prsten može doci do stvaranja izbočine ili protruzije diskusa što znači da je jezgro diskusa u procesu istiskivanja iz svog ležišta, tj. da je reč o bubrenju prstena koje može pritisnuti okolne strukture. Može se zatim desiti prolaps diska, znači da se jezgro diska deformisalo i probilo prsten, iskliznulo iz svoje lože. I najteži stepen oštecenja je ekstruzija, znaci da je jezgro diskusa izašlo, te da se dobrim delom svoje mase nalazi u kicmenom kanalu gde se bori za prostor sa ligamentima, živcima i krvnim sudovima.

Diskus rano stari, degenerativni proces zahvata više pršljenova istovremeno. Na starenje kao proces ne možemo uticati, ali možemo na faktore koji ga neće ubrzati. Na ranu pojavu degenerativnih promena naše kičme utiču loše držanje, urođene ili stečene anomalije, deformiteti kičmenog stuba i donjih ekstremiteta koji remete statiku kičme. Gojaznost takođe, jer trbušni mider trupa amortizuje oko 30% opterećenja kičme. Dugo sedenje, rad sa glavom u prinudnom položaju, ne prija našim diskusima, kako u krsnom tako i u vratnom delu kičme. Višesatni rad na računaru, nekvalitetan noćni odmor, podizanje teškog tereta, sedenje duže vremena u jednom položaju mogu biti veliko opterećenje naše kičme. A diskus hernia kao bolest kičme može se desiti na bilo kom nivou kičme.

Medutim, postoje predilekciona mesta gde ove promene najcešće očekujemo. Diskus hernija je najcešća u lumbalnom delu kičme u nivou segmenata L4/L5 i L5/S1, jer ova dva poslednja segmeta trpe najveći kako statički tako i dinamički pritisak, a u vratnom delu kičme C5/C6 I C6/C7, na delu kičme gde vratna prelazi u grudni deo kičme gde je dinamicki najopterećenija. Diskus hernija u grudnom delu kičme je retka.

Spinalni diskovi zahtevaju stalno snabdevanje svežim kiseonikom i hranljivim materijama difuzijom kako bi ostali zdravi. Oni to dobijaju ukoliko postoji normalan pokret i mišićna snaga u kičmi. Pri pokretu disk ”uvlači” tečnost punu kiseonika i hranljivih materija, a izbacuje štetne materije. Taj proces difuzije (usisavanja) tečnosti je u velikoj meri određen unutrašnjim pritiskom diska. Taj mehanizam difuzije radi dobro dok diskovi nisu oštećeni, a pokretljivost kičme je normalna. Ali kad se disk ošteti, njegova sposobnost za održavanjem hidratacije nestaje, on postaje suv, lomljiv i degeneriše, što dovodi do hroničnog bolnog sindroma.

Slabinska kičma

Bolesti lumboskralnog dela kičmenog stuba su mnogobrojne i uglavnom pocinju kao bol u krstima koji se može širiti u nogu (syndroma lumbale, lumboischialgia, išijas). Kod uznapredovale bolesti, a nekad i od samog početka, mogu se javiti znaci oštećenja početka nerava za noge (korena nerava-radikulopatije). Radikulopatije se manifestuju slabošću i utrnulošću nogu. Ako se javi utrnulost ona je najčešće lokalizovana na stopalu. (pacijentu trne unutrašnja ili spoljašnja strana stopala.) On takođe otežano hoda na prstima ili petama jednog ili oba stopala.

Neurološki deficiti mogu biti u vidu radikulopatije (oštećenje korena živaca za ruke zbog pristika na njih) ili sindroma kaude ekvine (oštećenje većine korena živaca za noge i malu karlicu). Lumbalna radikulopatija se najcešće manifestuje: bolom koji se širi iz krsta, niz zadnji deo noge, do stopala; utrnulošću i mravinjanjem najčešće u stopalu; slabošću jedne ili više grupa mišića na jednoj ili obe noge, praćenih atrofijom mišića (najcešće su zahvaćeni mišići potkolenice i slabije je pomeranje stopala). Sindrom kaude ekvine se najviše manifestuje slabošću nogu, nevoljnim oticanjem mokraće i stolice, ili retencijom. Ovo je teško i veoma urgentno stanje. Ukoliko se javi neki od ovih simptoma pacijent ce biti upućen specijalisti neurologu koji će ga detaljno neurološki pregledati i nakon toga odrediti dodatna ispitivanja. Najčešća dodatna ispitivanja su: rentgenski snimak dela kičme u raznim projekcijama; elektroneuromiografija (EMNG) kojom se određuje stanje živaca i mišića; somatosenzitivni evocirani potencijali (SSEP) kojim se određuje stanje kičmene moždine i živaca; snimak obolelog dela kičme magnetnom rezonancom (MR).

Ukoliko hronični bol dugo traje on može postati bolest za sebe. U tim slučajevima, i kada se izleči uzrok bola, bol ostaje. Ovo se tumači različitim trajnim promenama u nervnom sistemu (tkivima oko kičmenog stuba, korenu živca, čak i u mozgu). Do ovih promena dovodi primarni uzrok, ali i dugotrajno trpljenje bola. Zbog toga je važno da se spreči da bol neprekidno traje duže od 3-6 meseci.

Vratna kičma

Bolesti vratnog dela kičmenog stuba su mnogobrojne i uglavnom počinju različitim bolnim sindromima. Najcešće je prisutan bol u vratu sa ili bez širenja u glavu, rame i ruku (cervikalni sindrom – syndroma cervicale, sy cervicocephalicum, sy cervicobrachiale). Kod uznapredovale bolesti, a nekada i od samog početka, mogu se javiti znaci oštećenja kičmene moždine i/ili korena nerava (mijelopatije i radikulopatije). One se manifestuju slabošću, utrnulošću i nespretnošću ruku i nogu. Često postoji i osećaj vrtoglavice i nestabilnosti, naročito pri nekim pokretima u vratu.

Neurološki deficiti mogu biti u vidu radikulopatije (oštećenje korena živaca za ruke zbog pristika na njih) ili mijelopatije (oštećenje vratnog dela kičmene moždine). Vratna radikulopatija se najcešće manifestuje: bolom koji se širi u rame i ruku, utrnulošću i mravinjanjem najčešće u prstima šake, slabošću jedne ili više grupa mišića na jednoj ili obe ruke, praćenih atrofijom mišića. Mijelopatija se najviše manifestuje na nogama u vidu slabosti, nespretnosti i utrnulosti.

Da li imate diskus herniju, multiple diskus hernije, degenerativne promene na diskusu, faset sindrom, ili neki drugi problem sa kičmom? Da li ste do sada imali tretman klasičnim metodama fizikalne terapije i ne osećate poboljšanje? Vi ste možda kadidat za spinalnu neoperativnu dekompresiju kičme. Spinalna dekompresija je efikasan tretman za oslobađanje nerava od mehaničke kompresije (prignječenje korena spinalnog nerva) – bulging, prolaps ili hernijaciju diskusa, degenerativna oboljenja diskusa, sindrom zadnjih faseta, smanjenu pokretljivost, degenerativne bolesti zglobova.

Scroll to Top