Pulmologija

Pulmologija

Pulmologija je medicinska specijalnost koja se bavi dijagnozom, lečenjem i upravljanjem bolestima respiratornog sistema, odnosno organa za disanje – pluća, bronhije, dušnik, pleuru (omotač pluća) i druge komponente vezane za disanje.

Dišite punim plućima – Tim pulmologa poliklinike Neuromedic

Pulmologija je medicinska specijalnost koja se bavi dijagnozom, lečenjem i upravljanjem bolestima respiratornog sistema, odnosno organa za disanje – pluća, bronhije, dušnik, pleuru (omotač pluća) i druge komponente vezane za disanje.

Koji su najčešći simptomi bolesti respiratornog trakta

  • Zapušenost i curenje nosa
  • Kašalj i iskašljavanje
  • Bolovi u grudima
  • Bolovi pri disanju
  • Otežano disanje
  • Štucanje i kijanje

Važno je napomenuti da simptomi respiratornih bolesti mogu varirati u zavisnosti od vrste bolesti i njene ozbiljnosti. Osim toga, mnogi od ovih simptoma su nespecifični i mogu se pojaviti i kod drugih zdravstvenih stanja.

Pulmogija Neuromedic Poliklinika Nis
Pulmogija Neuromedic Poliklinika Nis

Dodatne dijagnostičke procedure

Ove dijagnostičke procedure igraju ključnu ulogu u postavljanju dijagnoze respiratornih bolesti i planiranju odgovarajućeg lečenja.

  • Spirometrija
  • Bronhodilatatorni (Ventolinski) test
  • Bronhoprovokacioni test
  • Alergo test

Spirometrija

Spirometrija je test koji se veoma često koristi za ispitivanje disajne funkcije pluća. Test je brz i bezbolan kojim se meri zapremina vazduha koju ispitanik može da izduva iz pluća. Koristi se u otkrivanju i praćenju astme i hronične opstruktivne bolesti pluća. Ispitivanje traje oko 15 min.

Bronhodilatatorni (Ventolinski) test

Bronhodilatatorni ili ,,Ventolinski” test predstavlja spirometrijsko ispitivanje plućne funkcije nakon udisanja lekova koji šire disajne puteve.

Predstavlja brzu, jednostavnu i bezbolnu metodu kojom se procenjuje plućna funkcija. Koristi se u cilju otkrivanja I dokazivanja astme I praćenja toka ove bolesti ili u cilju razlikovanja astme od hronične opstruktivne bolesti pluća.

Pulmologija poliklinika Neuromedic

Bronhoprovokacioni test

Ovaj test se koristi za procenu osetljivosti disajnih puteva na primenu supstanci koje dovode do suženja disajnih puteva.

Za ispitivanje se takode koristi metoda spirometrije. Bronhoprovokacioni test se koristi za ispitivanje i dokazivanje različitih, atipičnih oblika astme kao i dokazivanje postojanja astme kao profesionalnog oboljenja, zatim za procenu efikasnosti terapije i otkrivanje faktora rizika za razvoj astme.

Alergo test

Alergološke kožne probe predstavljaju brz i efikasan način za otkrivanje supstanci iz okoline, koji se označavaju kao alergeni, koje mogu biti uzrok alergijskih reakcija.

Testiranje se izvodi na najčešće poznate alergene koji mogu biti inhalacioni ili nutritivni. Neki od njih su: grinje, buđ, polen, trava i drveće, perje, prašina, mleko, jaja.

Imate problem sa plućima?

Za stručno rešenje problema sa disajnim organima, posetite našu polikliniku. Naši iskusni pulmolozi pružaju efikasne dijagnostičke i terapeutske usluge za različite bolesti pluća i disajnih puteva.

Scroll to Top